maze

Vet du ikke hvor mye gjeld du har, og har du ikke peiling på hvor mye penger du bruker på strøm? Og hva med forsikringer? Dette er bare noen av de faste utgiftene de fleste nordmenn har, men erfaringer tilsier at overraskende mange av oss ikke har oversikt over egen økonomi. Det behøver nødvendigvis ikke å være noen krise dersom man har nok penger til å betale utgiftene hver eneste måned – men hva skjer når utgiftene blir høyere enn inntektene?

Steg én – sett opp et budsjett

Det første du må gjøre for å få oversikt over økonomien din, er å sette opp et budsjett. I et budsjett fyller du ut alle inntekter og utgifter, og kan på den måten enkelt finne ut hvor pengene forsvinner. Her er det viktig å ta med alle faste punkter, i tillegg til at man anslår en sum man bruker på «andre ting», som kan være alt fra frisør til kino og innkjøp av klær. Her skal vi sette opp en enkel huskeliste over faste utgifter som de fleste nordmenn har – og som du bør ha oversikt over:

  • Forsikringer (bil, bolig, samboer, reise ++)
  • Lån og gjeld (boliglån, studielån, forbrukslån, kredittkort, billån)
  • Strøm
  • Felleskostnader (for borettslag)
  • Drivstoff/utgifter til bil
  • NRK-lisens
  • Offentlige avgifter (for enebolig)
  • Elektronikk (TV, Internett, mobil, strømmetjenester)

Listen er på ingen måte uttømmende, men gir deg en fin pekepinn på hvor du bør begynne når du skal sette opp ditt første budsjett.

Steg to – kutt kostnader (og øke inntekter?)

neuer-kfc-tv-spot-soll-bekanntheit-und-umsatz-steigern

Kanskje får du deg et sjokk når du ser sluttsummen på budsjettet. Kanskje finner du ut at utgiftene allerede nærmer seg inntektene, og kanskje får du et negativt tall. I så fall gjelder det å begynne å gjøre grep. Det første du må gjøre er å finne ut hvor du kan kutte kostnader. Trenger du virkelig HBO, Netflix, Viaplay og TV2 Sumo? Kan du kutte drivstoffutgifter, og kan du spare penger på renter og gebyrer ved å bytte bank? Her gjennomgår man hvert eneste punkt for å se hvor det kan spares i kroner og ører. For de fleste vil dette være en spennende utfordring, som kan gi gode resultater.

Kanskje blir du også nødt til å øke inntektene dersom det ikke er mulig (les: ønskelig) å redusere kostnadene til et akseptabelt nivå. Da gjelder det å øke inntektene, enten ved å skaffe seg en ekstra jobb, eller ved å ta ekstra vakter på den nåværende arbeidsplassen dersom det er muligheter for det.

Steg tre – hold kontrollen vedlike!

Nå som du først har fått oversikt over økonomien din, så vil det være dumt å la dette «gå til spille». I fremtiden gjelder det å jevnlig sjekke hvordan utgiftene ligger an. Når noen spør deg i fremtiden hvilken rente du har på boliglånet, eller hvor mye husholdningen din bruker på strøm i måneden, så skal du ha svaret klart. Ikke for å imponere, men for å vite at du selv har kontroll på din egen økonomi.